Opzoek naar heerlijke olijfolie? Die vind je hier!

Olijfolie is een van de oudste en meest gewaardeerde culinaire ingrediënten ter wereld, met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. De oorsprong van olijfolie ligt in de mediterrane regio. Landen zoals Spanje, Italië, Griekenland en Portugal staan bekend om hun hoogwaardige olijfolieproductie. De unieke combinatie van klimaat, bodemgesteldheid en traditionele teelt- en productieprocessen in deze regio’s draagt bij aan de uitzonderlijke kwaliteit van de olijfolie. Vooral gebieden zoals Toscane in Italië, Andalusië in Spanje en Kreta in Griekenland produceren enkele van de beste olijfolies ter wereld, die gewaardeerd worden om hun rijke smaak en hoge voedingswaarde.

 

Hieronder vind je de drie meest voorkomende soorten olijfolie en helemaal onderaan de pagina geven we je een tip van heerlijke olijfolie die wij gevonden en getest hebben!


Extra Vierge Olijfolie

Kwaliteit en Kenmerken: Extra Vierge Olijfolie (Extra Virgin Olive Oil, EVOO) is de hoogste kwaliteit olijfolie. Deze olie wordt geproduceerd door koude persing van olijven zonder gebruik van chemicaliën of warmte.  Dit resulteert in een laag zuurgehalte (minder dan 0,8%). De smaak is rijk, fruitig en vaak complex met eigenschappen van groen gras, tomatenblad en amandelen.


Toepassingen: Dankzij de uitgesproken smaak en het hoge gehalte aan antioxidanten en gezonde vetten, is Extra Vierge Olijfolie ideaal voor koud gebruik. Het wordt vaak gebruikt in salades, dressings, dips, en als afwerking over warme gerechten. Deze olijfolie wordt minder vaak gebruikt voor koken op hoge temperaturen, omdat dit de delicate smaken en gezondheidsvoordelen kan verminderen.

 

Vierge Olijfolie

Kwaliteit en Kenmerken: Vierge Olijfolie wordt eveneens verkregen door koude persing, maar heeft een iets hogere zuurgraad (tot 2%) dan Extra Vierge Olijfolie. De smaak is nog steeds aangenaam en natuurlijk, maar minder intens en complex dan die van Extra Vierge Olijfolie.


Toepassingen: Deze olie is veelzijdig en kan zowel voor koud gebruik als voor koken worden gebruikt. Vierge Olijfolie is geschikt voor sauzen, marinades en bakken, waarbij het een subtiele smaak aan gerechten toevoegt zonder de overhand te nemen. Het is een goede keuze voor alledaags gebruik in de keuken.

 

Geraffineerde Olijfolie

Kwaliteit en Kenmerken: Geraffineerde Olijfolie wordt geproduceerd door het chemisch en thermisch behandelen van olijfolie om onzuiverheden te verwijderen. Dit proces resulteert in een olie met een neutrale smaak en een hoger rookpunt. Hoewel deze olie minder smaakvol en minder voedzaam is dan ongeraffineerde olijfolies, is hij nog steeds een veelgebruikt product in de keuken.


Toepassingen: Dankzij de neutrale smaak en het hoge rookpunt is Geraffineerde Olijfolie perfect voor koken op hoge temperaturen zoals bakken, braden en frituren. Het is een praktische keuze voor situaties waarin een sterke olijfoliesmaak niet gewenst is, zoals bij het bereiden van gefrituurde gerechten of in recepten waar andere smaken de hoofdrol spelen.

 

Conclusie & Tip!

Olijfolie is een veelzijdig en essentieel ingrediënt in de keuken, met verschillende soorten die elk hun eigen unieke kenmerken en toepassingen hebben. Het is daarom ook erg afhankelijk waar je het graag voor wilt gebruiken. Wil je het lekker koud bij een dressing of stukje brood doen? Ga dan voor Extra Vierge. Wil je het liever gebruiken om mee te koken en daarmee wat extra smaak toe te voegen? Dan is Vierge al zeker voldoende.


Wij van Wabbo vinden dat olijfolie niet mag ontbreken bij een borrelplank en gingen daarom opzoek naar lekkere Extra Vierge olijfolie. Zo zijn we uitgekomen op de olijfolie van oLivery. Hier vind je olijfolie uit een regio waar misschien wel de beste olijfolie gemaakt wordt, Puglia in Zuid – Italië. Je kunt de olijfolie van oLivery gebruiken om te bakken, dressen of dippen maar het lekkerst is toch wel hem koud te serveren om alle smaken te behouden. 


We hebben hieronder een link geplaatst waarmee je heel makkelijk kennis kunt maken met deze olijfolie. Je krijgt hierbij de fles met mooie (goude!) schenktuit en olijfolie. Je kunt ook nog eens gemakkelijk een nieuwe vulling bijbestellen via de QR op de fles als je olie op is!


Starterspakket oLivery

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen